Medenjaci – najveseliji kolačići. Po ukusu primamljivi, po izgledu… neodoljivi!
Šta nam je sve potrebno za medenjake?
- 2 žumanca
- 1 jaje
- 100 g meda
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kesica cimeta
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica kakaa
- 20 g maslaca
- 250 g brašna
Priprema:
Umutite jaja, dodajte med, šećer u prahu, cimet, vanilin šećer, prašak za pecivo, kakao i maslac.
Kada dodate brašno mešajte varjačom, testo je izuzetno gusto, pa i nije za miksere.
Najvažnije za medenjake je da odstoje u frižideru par sati, najbolje preko noći. Testo će biti odlično i neće se lepiti. Ukoliko se i lepi, pospite malo brašna po stolu.
Oklagijom razvući testo i seći oblike šablonima.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 7 minuta.
A sada, najzanimljiviji deo! Ukrašavanje! 🙂
Šta je potrebno za glazuru?
- 2 belanca
- 200 g šećera u prahu
- 1 kašičica limunovog soka
- boje za kolače po želji
Umutite dobro belanca, zatim dodajte šećer u prahu i limunov sok. Mutite nekoliko minuta. Sipajte u kesu, isecite vrh (što manji) i pustite mašti na volju! 🙂